Eurozóna má už dlhovú krízu za sebou, tvrdí Hollande

08.06.2013 Celý región

Tokio 8. júna (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes snažil ubezpečiť japonských podnikateľov, že eurozóna už má dlhovú krízu za sebou. Pripustil však, že menová únia musí prijať opatrenia na podporu hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Hollande v prejave na záver návštevy v ázijskej krajine konštatoval, že dlhová kríza okrem negatívnych priniesla aj pozitívne zmeny: prispela k posilneniu eurozóny a naštartovala jej tesnejšiu integráciu. Štáty, ktoré platia eurom, sprísnili rozpočtové pravidlá a dohodli sa aj na vytvorení bankovej únie.

No aj keď sa dlhová kríza v eurozóne už zmiernila, výkon ekonomiky celého bloku už šesť kvartálov po sebe klesá a nezamestnanosť láme rekordy - v 1. štvrťroku 2013 bolo bez práce 12,2 % obyvateľov eurozóny, najviac od jej vzniku.

Podľa Hollandeho Európa potrebuje teraz prijať opatrenia na podporu hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti. Francúzsky prezident tiež navrhuje vytvorenie "spoločnej ekonomickej vlády", ktorá by určovala hospodársku politiku bloku.

Na záver prejavu Hollande označil Japonsko za "výnimočného" partnera Francúzska a vyzval podnikateľov na oboch stranách, aby zvýšili svoje investície v oboch krajinách.

Na ilustráciu, ročná hodnota francúzskeho exportu do Japonska sa pohybuje okolo úrovne 7,5 miliardy eur a hodnota importu vlani prekročila 9 miliárd eur.
 

Vyberte región